Как руската пропаганда се опитва да формира настроения в България

Четиридесет на сто от българите категорично не одобряват страната да окаже военна помощ на Украйна, а 22% по-скоро са против, показват данните от Евробарометър от май месец 2022 г. Тридесет и два процента от българите пък са категорично несъгласни с европейското решение да бъдат забранен достъпа до руските пропагандни канали на територията на Европейския съюз. Неодобрението към това решение може да бъде забелязано в стотици коментари в социалните мрежи - българите се чувстват ощетени и търсят “другата гледна точка”. Търсенето бързо обуславя и предлагане - къде и как се появява руската дезинформация, маскирана като “друга гледна точка”?

Фейсбук като хабитат на проруската дезинформация 

Според данни от DataReportal към 15 февруари 2022 г. 52,4% от българите имат профили във Фейсбук. Проучване на “Алфа Рисърч” от юни 2022 г. пък показва, че 16% от българите между 18-30 г. се информират именно от Фейсбук, а във възрастовата граница между 31-50 г. - това са 8%. Според друго проучване, изготвено от ЕСТАТ (май 2022 г.), 44,5% от анкетираните се информират за събитията в Украйна от социалните мрежи. 

Наскоро германският вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг” коментира “провала” на социалната мрежа в България, където според изследване на Центъра за борба с дезинформацията има цяла екосистема от профили, които публикуват проруски дезинформационни послания за българска публика. 

През май месец тази години млад мъж, поддържал сайт за фалшиви новини в България, разказва, че съдържанието, което му е носело най-много трафик (и съответно приходи от разглеждане на рекламите, поместени в сайта му) е било свързано с Русия и ролята на Кремъл като универсален спасител на България от всички проблеми. Въпреки че въпросният сайт е ограничен от платформата на Фейсбук и скоро спира да съществува, стотици подобни са активни днес. 

Българският проект “Медийно око”, който оценява българоезичните сайтове по редица критерии, посочва 187 сайта от извадката си като разпространяващи фалшиви новини. По думите на собственика на сайта за фалшиви новини, сайтове като неговия функционират в голяма степен благодарение на Фейсбук, където страниците им лесно и бързо се разпространяват.  

Привърженици на "Възраждане" се събраха пред парламента на национален протест срещу правителството.От партията настояват България да запази неутралитет по отношение на военния конфликт в Украйна.

06.04.2022 г., БТА

Според изследване на “Фондацията за хуманитарни и социални изследвания” най-много руска пропаганда се споделя в политически ориентирани групи във Фейсбук. По-голямата част са основани на генерално недоволство от политическия елит в страната (като “ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА”), но руска пропаганда се забелязва и в групи, пряко подкрепящи конкретни политици или партии (най-вече Възраждане, БСП, Корнелия Нинова, президента Румен Радев). 

Данните в това изследване показват още, че редица групи, които преди началото на руската инвазия в Украйна не са публикували информация, свързана с политически теми, от началото на войната се възползват от изградените си вече онлайн общности, които се стараят да политизират чрез пропагандни снимки, видеа, текстове в сайтове. 

От една дезинформационна вълна на друга

Фейсбук и особено групите в социалната мрежа предлагат възможност за създаване на общност. Голяма част от групите, споделящи дезинформация в българския Фейсбук, съществуват много преди началото на руската война в Украйна. Същото показва и разследване на Factcheck.bg от лятото на 2021 г. Според него антизападни послания, които често пряко се свързват с проруските, се разпространяват в редица групи във Фейсбук, много от които нямат експлицитна политическа или идеологическа насоченост. Още през предходната година посланията, свързани с желание за излизане от отбранителния съюз НАТО, защото “Русия ще ни пази”, са сред най-разпространените в подобни групи. 

Това разследване показва също, че част от групите, разпространяващи сходно съдържание, се администрират от едни и същи хора. Такъв е случаят и с редица подобни по същност и оформление групи във Фейсбук, администрирани от един и същи профил във Фейсбук - човек, чието официално име в платформата е Ц. Б. Сред групите, на които той е администратор, са отявлено проруските “НИЕ НЕ ИСКАМЕ ВОЙНА С РУСИЯ” (с 14 000 членове), “АЗ НЕ ПОДКРЕПЯМ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ЗА ПУТИН” (с 1200 членове), “Подкрепа за Русия” (с 3500 членове) и новосъздадената “БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПОДКРЕПЯ АНЕКСИРАНЕТО НА РУСКИТЕ ЗЕМИ”, която в деня на създаването си събра 388 последователи. Освен тези групи профилът Ц. Б. администрира и десетки други, които се противопоставят на мерките срещу разпространението на COVID-19. Най-популярните сред тях са “НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ МЕРКИТЕ”,  която има 18 500 членове и “ДА СВАЛИМ СЛУГИТЕ НА СЗО”, с 6600 последователи. 

И в официално проруските и антизападни групи, и в онези, създадени още през 2021 г. и противопоставящи се официално на мерките срещу пандемията от коронавирус, се публикува едно и също съдържание - пропагандни и дезинформационни послания, подкрепящи позицията на Кремъл във войната с Украйна. Щом бъде създадена, всяка една от десетките групи, на които администратор е Ц. Б., започва активно да се промотира във вече съществуващите групи. Самият администратор публикува призиви към членуващите да се присъединят и към новата му група, а понякога дори да поканят и своите приятели. 

Съдържанието на групите във Фейсбук е почти изцяло споделено или от профила на Ц. Б., или от друга страница в социалната мрежа - “Истинските новини”. Тази страница също администрира голям част от групите, създадени от Ц. Б., а публикациите на нея са идентични с тези в групите. Почти изцяло те са линкове към един сайт - vsichkifakti.eu. Преглеждане на сайта показва, че първата публикация в него е създадена на 20 септември 2022 г. Преди тази дата в групите на Ц. Б. и на страницата на “Истинските новини” са се споделяли почти идентични публикации, но от сайт с друг домейн, който вече не функционира. Друго разследване на Factcheck.bg от септември 2021 г. показва, че това явно е дълготраен модел за страницата и групите на Ц. Б. Тогава сайтовете разпространяват дезинформация за COVID-19. 

Същото разследване установява връзка между тази страница и съответните групи и партията “Истината и само истината”, учредена и председателствана от Венцислав Ангелов-Чикагото, който е осъждан, излежавал е ефективна присъда за наркотрафик и е кандидат за народен представител на изборите през октомври 2022 г. Зад профила Ц. Б. всъщност стои Цветан Бонев - URL-адресът на профила му е /cbonev, а по публичните снимки, качени на него, може ясно да се разпознае, че това е именно Цветан Бонев, който е син на Венцислав Ангелов-Чикагото и също е съден за едро хулиганство. 

Подобен е случаят и с групата “Измамата К0вид -19/Украйна-22 (част четвърта)”, която има над 17 000 членове. Преди началото на войната името на тази група е “Измамата К0вид -19 (част четвърта)”. Също като групите на Цветан Бонев, тази група се измества почти изцяло от съдържанието, свързано с пандемията от коронавирус и в нея сега може да се видят публикации, възхваляващи руската агресия в Украйна и дезинформация за войната, както и антизападни послания. Администратор на тази група е профилът Nicholas Nicolov, който е в управителния съвет на “Асоциацията на бащите в България”. Хората от това сдружение са част от успешната кампания срещу ратифициране на Истанбулската конвенция, както и зад съпротивата за приемане на Стратегията за детето.

Името на групата съдържа и уточнението “част четвърта”, защото Фейсбук неколкократно е премахвал публичната група заради дезинформационните послания в нея. Броят на членовете на групата обаче се запазва относително близък след всяко нейно премахване - в края на 2019 г. (когато името на групата все още не съдържа уточнението коя “част” на проекта е това) те са около 14 000. 

Случай като този, както и успешното прехвърляне на последователи от една в друга група на Цветан Бонев, показва, че тези хора имат изградена общност в своите Фейсбук групи - хора, които са вярвали на посланията, които те разпространяват в различни дезинформационни кампании по различни теми през последните години. Сега тези Фейсбук общности са захранвани с дезинформационните послания на Кремъл. 

Защо България е подходяща среда за проруска дезинформация?

Проучването на Евробарометър, цитирано по-рано, показва ясно, че българите най-малко от всички държави в ЕС съчувстват на украинците и най-малко вярват, че вината за войната е на Русия. България е страната с най-положително отношение към руския президент Владимир Путин от целия бивш социалистически блок, показва и изследване на мозъчния тръст “GLOBSEC”, публикувано на 31 май 2022 г. Въпреки че тези настроения се захранват активно от разпространението на проруска дезинформация в българските социални мрежи, това далеч не е единствената причина България да симпатизира толкова много на Русия, казват редица експерти. 

Украински военнослужещи се готвят да обстрелват руски позиции на фронтовата линия близо до Бахмут, Донецка област, Украйна, четвъртък, 24 ноември 2022 г. AP Photo/LIBKOS

Това, което наблюдаваме в социалните мрежи, е по-скоро възползване на дадени хора от редица фактори, които обръщат част от българите на Изток. Както отбелязахме по-рано, дезинформационната кампания, захранванва от проруски послания, която започва още през миналата година - месеци преди началото на войната, се гради на първо време върху антизападни послания. Именно такива са в основата на симпатиите на българите към Русия, казва политическият анализатор Иван Кръстев пред „Дойче веле”. 

Фейсбук групи като “НИЕ НЕ ИСКАМЕ ВОЙНА С РУСИЯ” пък залагат на нежеланието на българите да се поставят в позиция, в която са явно противопоставени на Русия. В този подход също се крие един от отговорите защо България е по-податлива на проруска дезинформация. Неслучайно най-разпространените наративи, целящи да отдалечат България и българите от оказване на подкрепа за Украйна във войната, залагат на представяне на тази позиция като “запазване на неутралитет”. Подобно усещане целят да създават и групи като споменатите, които ясно брандират подкрепата за Киев като равносилна на обявяване на война на Русия. Послания като тези се разпространяват активно и от високопоставени политически личности в България, които определят помощта, оказвана на Украйна, санкциите, наложени на Руската Федерация и дори участието на България в НАТО, като опасни за държавата и дори говорят открито за “вкарване на България във войната срещу Русия”. 

Опитите на България да продължава да заема “неутрална” позиция в задълбочаващото се разделение между Русия и Запада, е демонстрирана неколкократно в миналото. През 2018 г. например общо 153 руски дипломати са експулсирани от редица западни държави в отговор на участието на Москва в отравянето на бившия двоен агент на Руската федерация Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава България е една от държавите, която се въздържа от подобни действия. 

Причините за дълбокото вкореняване на руските дезинформационни наративи в българската среда са и исторически обосновани. От “Фондация работилница за граждански инициативи” смятат, че благодатната почва за руската пропаганда и изкривяването на историческите факти в България се дължи на непознаване на историята на българо-руските отношения. Според изследване, извършено от ЕСТАТ между 16 и 28 април 2022 г., едва 10 на сто от българите са категорични, че познават българо-руските двустранни отношения, а над 55% се информират от учебниците по история, публикувани преди 1990 година.

Всички тези фактори се използват активно, за да се разпространява проруската дезинформация в социалните мрежи и най-вече във Фейсбук. 

Въпреки това всички проучвания показват, че България все пак остава по-скоро ориентирана на Запад. За постигането на обратно обаче неуморно и ефективно работят стотици страници, профили и групи в социалната мрежа, където безкритично се публикува дезинформация и за която трябва да се вземат по-решителни мерки.

Как пропагандата на Кремъл си проправя път в България – с Мина Киркова (еп.3)

Мина Киркова

Мина Киркова е журналист в българската редакция на Дойче Веле и част от екипа на българската платформа за проверка на фактите Factcheck.bg.

Борбата с дезинформацията е сред основните ù интереси, както и международните отношения и политика.

Работила е като международен редактор в телевизия BIT, както и в редица телевизионни предавания.

Previous
Previous

България и военната помощ за Украйна – практически измерения

Next
Next

Отбрана и устойчива демокрация